Odla Dahlia

Att odla dahlia är både lätt och roligt.

Dahlia Lavender Perfection

Resultatet blir dessutom helt fantastiskt och att få njuta av ett överflöd av  blommor hela sommaren, ända fram till frosten tar de är ju underbart. Ser man sen till att gräva upp knölen och vinterförvara den så kan man njuta i många år av samma dahlia. Och efter en säsong brukar knölen växa till sig och då går det utmärkt att dela den och få fler plantor. Det spelar ingen roll hur stor eller liten den är, ser

man små ögon på knölen så är den fullt duglig och kan bli en rejäl planta under en säsong.

Dahlia My Love

Här kommer en liten guide om hur du kan odla. Detta är inga regler på något vis men lite tips om hur man kan gå tillväga.

Häng med på hur jag gör:

  •  Ta en liten kik på dina knölar, oavsett gamla eller nyinköpta. Här på bilden ser man tydligt ett litet öga och det betyder att den är redo. Har den inga ögon så gör det absolut inget den kommer att växa ändå. 
Kika efter små ögon, men hittar du inga så gör det inget.
  •  Fyll en kruka eller en fryspåse med lite jord och lägg ner dahliaknölen. Jag föredrar påse framför allt om man har många knölar som ska förodlas och om man har liten yta. Sen ser man också om de vita små sugrötterna kommer, då är det ett tecken på att knölen satt igång.
  •  Fyll på med jord så hela knölen är täckt. Det gör inget om den stjälken från förra säsongen sticker upp lite.

När dahlian sedan har titta upp och växt till sig lite i påsen kan man toppa den. Det gör man för att den ska förgrena sig tidigare och ge mer blommor redan från början. Man klipper strax ovanför ett nytt bladpar som ni ser här på bilderna nedan.

 


Klipp strax ovanför bladparet.

Fyll sedan en ny kruka med jord och så har du en ny planta. En fin liten stickling och en planta rikare helt enkelt.

 

Vill man inte förodla dahliorna som ovan så kan man plantera ut knölar i jorden när frostrisken är över. Det kan bli en något senare blomning men fortfarande får man njuta för fullo av dessa underbara blommor. Lycka till.... 

 

 En fin Dahliastickling --->

 

Tips om utplantering kommer lite senare under säsongen. Håll utkik....                                    

Tillbaka till blogg