Odla Celosia

Celosia som snittblomma

Celosia odlas vanligtvis av tre arter för snittblommor, som har liknande egenskaper men något olika utseenden. I denna artikel fokuserar vi på Celosia argentea spicata (axamarant), Celosia argentea cristata (tuppkam) och Celosia argentea plumosa (plymört).

Celosia är en fantastisk och lite ovanlig växt som ger hållbara snittblommor med ett vasliv på 10-14 dagar.

Celosia är en värmeälskande växt som är frostkänslig och kan vara lite knepig att odla. Den trivs bäst i varmt och soligt läge, är känslig för kyla och frost, och sådden behöver tajmas noggrant för att ge en bra skörd. Vissa arter producerar endast en blomma per stjälk och kräver successionsodling för kontinuerlig skörd. Men med rätt kunskap och förutsättningar är celosia en fantastisk tillgång i buketter!

    Förodling

    Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröna cirka 6-8 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord.

    De föredrar att gro vid 20-24 grader, vilket normalt tar 3-5 dagar.

    Plantorna är känsliga för rotstörning och får inte bli root bound, så tajma sådden väl så att de inte behöver omplanteras i onödan eller står för länge i sina pluggar/block. Stressade rötter kan orsaka att de blommar för tidigt med korta stjälkar.

    Tillväxt

    När fröna har grott, bör de stå kvar i rumstemperatur, cirka 18-20 grader. Celosia är värmekrävande och vill inte att tillväxten eller groende ska ske i för kalla förhållanden.

    Gödselvattna plantorna med en svag näringslösning efter ungefär 4 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning en gång i veckan fram till utplantering.

    Utplantering

    Plantera ut när det har gått två veckor efter den sista vårfrosten, i ett soligt och varmt läge med ett plantavstånd på 20x20 cm. Se till att ha stödnät i bädden, de kan nå en höjd av 90-110 cm om de trivs bra!

    Celosia föredrar att inte stå för blött eller blåsigt. Ge dem det mest skyddade och varma läget du kan. I bästa fall kan de planteras i ett tunnelväxthus, annars kan du bygga låga tunnlar för att ge dem ett bra mikroklimat under våren, när vi fortfarande kan ha stora temperaturskillnader här i norden.

    Toppning

    Enstammiga arter av celosia ska inte toppas. Detta gäller celosia cristata (tuppkam), som inte bör toppas eftersom de producerar en blomma per planta. Däremot bör Celosia spicata (axamarant) och Celosia plumosa (plymört) toppas för att få bättre skörd och fler användbara stjälkar.

    Toppa över tredje bladparet.

    Skörd

    Skörda när du tycker att axet har nått den storlek du önskar. Håll dock ett öga på att axet inte blir övermoget, så att fröna inte börjar falla av!

    Snabbfakta om celosia:

    • Vasliv: 10-14 dagar
    • Höjd: 90 cm
    • Växtläge: Full sol
    • Sådd till skörd: 90-120 dagar
    • Plantavstånd: 20-30 cm
    • Groende: Ljusgroende
    • Årighet: Värmeälskande / frostkänslig ettåring
    • Svårighetsgrad: Medel
    Tillbaka till blogg