Odla Kål

Odla kål

Kål är en mycket uppskattad grönsak som tillhör familjen Brassicaceae och finns i många olika sorter, som vitkål, rödkål, grönkål, blomkål och savoykål. Med sina näringsrika egenskaper och mångsidighet i köket, har kål blivit en favorit bland både amatörodlare och proffs. Här nedan beskriver vi hur du kan odla kål på bästa sätt.

Sådd

Kål kan både förodlas inomhus och sås direkt på plats i trädgården. För förodling, så fröna 6-8 veckor innan den sista frosten i såbädd eller pluggbrätte, ett frö per kub/cell. Eftersom kål är ljusgroende ska fröna inte täckas med jord. Om du direktså, så fröna när jorden har blivit varm nog, vanligtvis i april till juni, beroende på klimat.

Tillväxt

Kål trivs bäst i soliga lägen med bra dränering. Denna växt är näringskrävande, så det är viktigt att jorden är rik på organiskt material. Gödsla med en balanserad gödning för att säkerställa att plantorna har tillgång till tillräckligt med näring. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, för att hålla jorden jämnt fuktig.

Utplantering

Plantera ut kålen ett par veckor efter den sista frosten, när plantorna har blivit starka nog att klara sig själv. Ge dem ett avstånd på cirka 30-40 cm mellan varje planta för att säkerställa att de har tillräckligt med utrymme att växa. Kålplantor gillar att ha fina, svala dagar och tillåts helst inte utsättas för stark sommarvärme.

Skörd

Kål kan skördas när huvudet har nått önskad storlek och fasthet. Använd en skarp kniv för att skära av huvudet vid basen. När du skördar, kom ihåg att inte ta bort alla huvuden på en gång; många sorter kommer att producera sidoskott och ge en andra skörd.

Förvaring

Kål är en hållbar grönsak som kan lagras lång tid om den förvaras rätt. Förvara den i kylskåpet i en plastpåse för att hålla den fräsch. Kål kan även användas för att göra surkål, som är en utmärkt metod för långvarig förvaring och för att öka näringsinnehållet genom fermentering.

Sammanfattning

Att odla kål är både givande och relativt enkelt, med många olika sorter att välja mellan. Genom att följa dessa grundläggande steg kan du njuta av hemodlad kål i din egen trädgård.

Snabbfakta om kål:

  • Vasliv: Färsk kålsmak i flera veckor med rätt förvaring.
  • Höjd: Varierar beroende på sort; generellt 30-90 cm.
  • Växtläge: Full sol till halvskugga.
  • Sådd till skörd: 70-120 dagar beroende på sort.
  • Plantavstånd: 30-40 cm mellan plantorna.
  • Odlingsmetod: Förodlas eller direktsås.
  • Groende: Ljusgroende.
  • Årighet: Halvhärdig annuell.
  • Svårighetsgrad: Lätt till medel.
Tillbaka till blogg